0

Stackars Frans

Eftersom Frans inte blev bättre i helgen (men inte heller sämre) så jagade jag veterinär i går morse vilket inte är det enklaste i Umeå just nu. Evdensia, som är närmsta oss, har ju lagt ner och den nya kliniken har inte öppnat än. Det finns också ganska få ambulerande veterinärer och ingen hade möjlighet att titta på Frans förutom distriksveterinärerna. 
 
Distriksveterinärerna skulle komma vid 12 till oss. 13.30 ringde de och sa att de var sena och skulle komma om en timma.  När de då kom vid 14.30 så kom det två herrar i två bilar (kostnadseffektivt?) och ingen av dem pratade någon vidare svenska. 
 
Jag har absolut inga problem med att det kommer utlänska veterinärer, jag vet att många andra länder har minst lika höga krav som vi har i Sverige gällande utbildning och de kan i många fall vara duktigare än Svenska veterinärer. Men det gör det väldigt svårt att förstå vad de faktiskt säger...
 
Men det framkom i alla fall att de hade röntgenutrustning med sig men de enda plåtar de haft med sig hade gått åt till patienten före, så det slutade med att de åkte iväg en dryg timma igen för att hämta plåtar. Men då de väl kom tillbaka så tog de fem plåtar av bakbenet och ett blodprov. Deras misstanke var fraktur, spricka, lös benbit eller ett av ligamenten runt knäet, eftersom han ömmade och var svullen över knäleden. Infektion trodde de nog egentligen inte eftersom han bara hade en halv grad högre temp än vanligt. 
 
Men efter ett par timmar, då jag åkt med Ida och Trixie till ridhuset, ringde veterinären och sa att plåtarna var rena men infektionsprovet skyhögt och att vi måste komma in så snart som möjligt så att de kunde spola leden och ställa honom på intravenös antibiotika.. Hade igen lite svårt att förstå honom men jag tolkade det som att detta var bästa lösningen, och därför åkte vi upp till Vännäs med stackars Frans, som fått smärtstillande av veterinärerna på dagen och därför faktiskt gick att lasta, även om det var lite väl intressant att lasta av stackarn. 
 
Vi stannade kvar medans de gav lugnande, satte permanent kanyl och började spola leden, vilket inte gick enligt plan. De prov de fick ut från leden var däremot inte rena vilket även det visade på infektion.  

Vi lämnade Vännäs efter ett par timmar eftersom vi behövde få middag och hem och sova och ta in alla andra djur som var hemma. 
 
Jag hade ingen erfarenhet eller kunskap om ledinfektioner innan och hann inte heller läsa på innan men försökte läsa på då jag kom hem och det lät ju inte så lovande. Men idag har jag pratat med veterinären igen ( bad däremot att bli uppringd av någon som var insatt och kunde förklara så att jag förstod ordentligt, det handlar ju ändå om vår häst) och om jag förstod honom rätt så var det ändå mindre bakterier i provet de tagit från leden än vad de trott och han stödde även bättre på benet idag. Planen var att göra ultraljud i eftermiddag eller imorgon och ta nya prover senare i veckan för att se om infektioen var borta. Men han kommer att stå kvar där resten av veckan åtminstonde. 
 
Så nu håller vi alla tummar att det går åt rätt håll och att han faktiskt kan bli helt återställd trots allt!
 
(null)
 
(null)
 
 

Kommentera här: