2

Foderkostnaderna från h-vetet...

Ingen har ju missat foderkrisen som råder i år, efter sommarens torka? Vi har ändå klarat oss helt ok på den fronten, vår leverantör har hösilage till oss och även om han höjt priset en hel del, så funkar det. Och jag skulle aldrig våga hoppa runt och byta leverantör i dagsläget. Jag vet att jag har hö för hela året och jag vet att det hö vi får är bra kvalitet och hygien på. Så vi fortsätter att köpa där vi gör och har hittat ett system som funkar för oss. 
 
Men kraftfodret...... 
Jag bytte ju från St Hippolyt eftersom våra foderkostnader började sken och gick över till Kraffts High Energy. Men det funkade ju inte alls för trixie, som rasade i vikt. Så nu får hon Kraffts Low Starch Musli som kostar 349:- för 20 kg. Det hade ju varit ett bra pris, om det inte vore för att en säck räcker 5-6 dagar typ. Det blir MÅNGA säckar på en månad! 
 
Till det tillkommer även lusern, linfröolja och mash. Så ni förstår att jag inte ens vågar räkna på vad hennes kraftfoder går på just nu? Och dessutom ger vi Equitop Myoplast för muskeuppbyggnaden eftersom hon tappat så mycket. En sådan burk kostade 765:- och har räckt 4 veckor. Jippi.
Har visserligen hittat den mycket billigare nu så vi har tänkt ge en burk till. 
 
Men att fortsätta så här är ju inte direkt hållbart, så jag hoppas verkligen att vi kan hitta ett något mer ekonomiskt försvarbart sätt att få henne att hålla hullet när hon sedan "är där hon ska var". Missförstå mig rätt, hon är värd varenda krona, men hennes matbudget äter oss nästan ur huset! 
 
Som tur var har jag herrarna hemma, som just nu inte äter något kraftfoder alls. De får kompensera för Trixie 😉.
 
Frans äter inget kraftfoder dels för att han kryper ur skinnet nu under vilan, och dels för att säkerställa att det inte rör sig om foderallergi istället för regnskållor. Symtomen och utseendet kan tydligen vara väldigt likt varandra och detta kom i samband med att vi bytte foder till honom. 
 
Men huvudsaken är att han är på bättringsvägen och av de 30 tal sår han hade finns det knappt 5 stycken kvar nu och det var de större av dem. Så forhoppningsvis kan vi försiktigt börja sätta igång honom i helgen. Som det är nu ägnar vi hans pysseltid åt att bada med klorhexidin var tredje dag och spraya jodopax de andra och hålla honom torr och luftad. Han skulle behöva klippas igen men jag måste ta mig i kragen och köpa ett nytt skär till klippmaskinen först. 
 
Funderar på en fleeceliner till hans täcke för att ytterligare undvika att han står minsta fuktig under täcket, tex efter regn eller träningar. Det vore ju mycket bättre och enklare än att ha ett extra flecetäcke under stalltäcket tänker jag. För fuktig får han absolut inte bli nu framöver, tog ju en eveighet att verkligen få bort detta efter att vi fattat vad det var. Men alla erfarenheter är goda erfarenheter tänker ja, nu har vi lärt oss något av det! 
 
Appropå fukt så är hagarna inte att leka med just nu efter allt höstregn. Önskar mig fina torra dagar med sol dagtid och kallt nattetid så att geggan fryset bort. Däremot får det inte vara så kallt att det blir buckligt i hagarna nu, då är vi ganska körda skulle jag säga.. Frans har fått byta hage till Trixies lilla vinterhage som hon hade i fjol och Polos hage har vi försökt rensa upp så att han får hela igen. 
 
Annars så har vi börjat åka till Peka mer igen eftersom ridbanan också är blöt, men även för att jag tycker att ridningen blir bättre på Peka. Det är större ytor, bra upplyst och dessutom väldigt trevligt! Så ikväll blir det en tur dit eftersom det är tisdag ochhoppning tillåten, så får vi se vad vi hittar på! 
Snygghästen på Peka i söndags 

Kommentarer:

1 Katarina:

skriven

Oj, ja det låter verkligen som galna foderkostnader? Har du räknat på foderstaten? Oftast går det att komma billigare undan med mer "rena" fodermedel. När Murre var som tunnast åt han (förutom grovfodret då såklart) soja, olja och havre främst. Inget av det är speciellt dyrt :)

Svar: Jag vet, visst är det vansinne? Foderstaten är beräknad men just nu vill vi ge sådant som är extra lättsmält och som hon lättare tar upp näring från och fick detta rekommenderat. Tycker inte riktigt att hon har svarat bra på när vi gett henne havre tidigare, känns som att det bara går rakt genom tyvärr.
Vågar inte riktigt öka upp soja och olja eftersom hon är en "mag-känslig" häst dessutom, annars är det ju behändiga fodermedel att ge eftersom man inte behöver ge så mycket!
Team Rönnbäck

2 Katarina:

skriven

Ja, utfodring är verkligen en konstart.. Hoppas att hon lägger på sig snart igen så ni kan dra ner på kraften :) Vi ska skicka in analys på vårt grovfoder nu, blir spännande (host) att se värdena i det.

Kommentera här: