0

Att sälja och köpa häst

Jag tycker att man läser många inlägg i det här ämnet just nu. Mest hela tiden läggs det ut historier på FB där säljarna anser att köparna ställer orimliga krav och om säljare som medvetet luras. Detta skapar ju en rädsla hos alla parter, snart vågar man varken köpa eller sälja häst längre! 
 
Var på vägen försvann det sunda förnuftet i hästaffärer där ärlighet och rimlighet möttes vilket ledde till en bra affär, där alla var nöjda? 

Man läser skräckhistorier om köpare som reklammerar till höger och vänster och ställer helt orimliga krav på säljarna. Där man går till tingsrätten över hästar som kostat 35* och kräver både det ena och det andra vilket långt överstiger hästens värde.
 
Ja, jag har även jag reklammerat hästköp vid två tillfällen, där vi i det första fallet absolut inte fick det vi kommit överens om  och i det andra fallet en dold skada som bevisligen funnits där då köpet gjordes. Och priset var högt för den hästen och med den skadan (som upptäcktes ganska på en gång) kunde inte hästen fungera för det som utlovats. Och säljaren måste ha varit medveten om skadan då den uppkom enligt utlåtande av veterinär för det var en kraftig skada. Och det var ingen gammal skada. 
 
Så nej, jag gillar inte att bli lurad medvetet, men jag har samtidigt inga problem med saker som uppkommer som inte säljaren visste om. För det händer ju titt som tätt att saker uppkommer som kanske inte märktes med den gamla ryttaren. Man kanske byter utrustning och en svaghet framkommer, ryttaren rider på ett annat sätt etc. Jag har även haft ett par ponnyer som mest troligt gått över sin maxkapacitet hos tidigare ryttare men som tydligt visat att den inte är bekväm med den höjden och som med ny ryttare aldrig kommer upp till den kapaciteten. Det har jag inte heller något problem med för det var inte säljaren medveten om. 
 
Sen måste man både som köpare vara ärlig med sig själv och andra. Är jag som ryttare verkligen kapabel att rida den här hästen? Är det här vad jag vill ha eller faktiskt det jag behöver?  Är jag duktig nog att direkt kliva upp i samma höjder som tidigare ryttare, eller bör jag backa ner, lära känna hästen och låta det ta sig tid och utvecklas tillsammans och framförallt bygga upp ett förtroende? 
 
Sen är det ju så enkelt att man får det man betalar för. Betalar du 50* för en b-ponny eller 150* en D-ponny, då får du ingen färdig SM-ponny om du inte köper en svår häst, ett projekt eller lite "grisen i säcken" med risk för skavanker på vägen. För att få en färdig och enkel SM-ponny utan skavanker, räkna 200* för en b-ponny och 500* för en D-ponny. MINST. KRASST. Och marknadsförs den som en sådan men priset är ett annat, var realist, varför är den här ponnyn/hästen billigare än de andra i samma utbildningsnivå? 
 
Jag har krasst alltid lagt våra ponnyer som vi sålt lägre i pris eftersom jag vill lägga mig på en ärlig nivå. Kanske lite för ärlig i mångas ögon... och nej, jag har verkligen inte blivit rik på våra hästar, tvärtom. Men samtidigt vill jag hellre att köparen ska bli nöjd och glad och ha rimliga förväntningar på sin ponny och starta på rätt nivå. För det är inga maskiner och ALLA ponnyer och hästar i världen har fel och brister. Alla ponnyer och hästar blir halta någon eller flera gånger och kanske framförallt runt ryttarbyten. Och skulle du röntga en hel häst (eller människa) så hittar du alltid något att anmärka på. Ingen är perfekt! 
 
Sen finns det säljare som satt i system och luras medvetet och tyvärr så förstör de för alla andra, precis som köparna med orimliga förväntningar förstör för alla andra. Säljare som lovat guld och gröna skogar och sedan inte förstår varför de får missnöjda köpare. Så var ärlig som säljare! Säg inte att ponnyn går LC om den inte ens kan hoppa två hinder efter varandra, säg inte att det är en SM-ponny om den just nu kanske möjligtvis kan ta sig över en LA, säg inte att den aldrig har varit sjuk eller skadad, för det har alla hästar varit. Försköna inte sanningen, var ärlig istället och sänk hellre priset om ponnyn faktiskt egentligen inte är värd det du själv tycker. Annars kan du inte bli arg eller förvånad om du får missnöjda köpare på halsen i efterhand. 
 
Så ja, jag tror på ärlighet, rimlighet och sunt förnuft i hästaffärer. Från bägges sidor! Du kan inte betala för en gammal volvo och kräva en ny ferrari, samtidigt som du inte kan ta betalt för en ferrari och leverera en gammal Volvo. Enkelt va? 
 
 
 
 

Kommentera här: