0

Hö, knott och markarbete

Igår var en riktigt "hästig" kväll på alla sätt och vis och jag älskar verkligen de kvällarna! Nu när tjejerna blivit större så fixar de ju allt (utom att köra, bära och betala.. ) själva så mamman behövs inte lika mycket så då får man passa på att njuta av de kvällar som verkligen är just "hästiga"

Annat var det för 5 år sedan, då vi alltid var med dem i stallet och i ridningen, oavsett om de red ut eller på ridbanan. Då var man tvungen att kontrollera och hjälpa på ett helt annat sätt, idag börjar det mer och mer pendla över till att jag gör fel om jag försöker ge en hjälpande hand....
 
Men köra, bära och betala får jag ju fortfarande göra så den rätten hävdade jag och Mathias igår och åkte och köpte hö. Vi körde som vanligt dit både lastbil och släp, så att vi får med oss 3 x 9 balar (á 40 kg), vilket räcker ca en månad och kostar en förmögenhetet, vilket vi glatt fick betala. Sedan körde vi hem igen och bar ut alla balar och packade in dem där de skulle vara, allt medans tjejerna var på ridbanan istället.
 
Då vi var klara så var det dax att slåss med knotten på ridbanan. Vet inte varifrån de plötsligt dykt upp, men de var verkligen hur många som helst och överallt! Vi som packat bort myggspray och tycker att det numera är höst. 
 
Tanken var att jobba i galopp över bommar på volt, typ klockan, men ibland måste man helt enkelt stoppa och planera om eftersom det bara inte funkar. Och om det inte funkar så sitter problemet alltsom ofta i markarbetet, eller snarare bristen på markarbetet, och så var fallet även igår. 
 
Smoky har ju tagit det väldigt lugnt efter utomhus SM. Han vilade först en vecka där han bara skrittades ut och sedan reds han bara ute en vecka efter det och sedan var vår ridbana ur funktion från till i mitten av förra veckan, så det var först då han började ridas på riktigt igen. Det märks... 
Han är just nu stel och spänd och då Nora hoppade honom i söndags så tog han en hel del egna beslut och var ganska olydig och det handlar ju om att han blivit för lite riden. Han är ju en ponny som behöver mycket markarbete, varvat med mycket uteritter, för att må som bäst. När han är spänd och oriden blir han omöjlig att rida i vettig form eftersom han bara drar ihop sig.
 
Så istället jobbade jag och Nora med att få honom avslappnad och mjuk och att han skulle trampa under sig ordentligt och använda bakbenen, allt utan att hon skulle ta i honom utan istället sitta med avslappnade armar trots att han bitvis skrittade väldigt väldigt fort och istället jobba med ben och säte och mjukt stöd. Vi jobbade på volt och i både skritt och trav (att galoppera är inte att tänka på då han är så här) och även om han var jättefin på slutet så tror jag att vi måste jobba vidare på detta ikväll, så det var superbra att veckans hoppträning låg på söndag istället för onsdag, som var prat om från början. 
Suddig ponny lååååångt borta på vår numera helt ok stora ridbana. 
 
Ida jobbade en hel del utan stigbyglar igår och tyvärr så hade hon Sprenger-stigbyglarna. Tyvärr eftersom Free Jump går att ta av helt under passet vilket man inte kan på ett enkelt sätt med Sprenger. Polo gillar inte att man lägger upp stigbyglarna framför sadeln och dessutom har de ganksa vassa piggar på plattorna, så de fick istället hänga löst vilket gjorde att Ida slog fotknölen i dem ibland. 
Polo jobbar vi bara i skritt och galopp, aldrig i trav eftersom det sliter för mycket och vi vill undvika att det gamla muskelproblemet blir ett problem igen. 

Ida jobbar honom en hel del utåtställd i galoppen speciellt i höger varv efter tips av Andrea (Waller). Dels får han då jobba mer med höger bakben och dels hamnar Ida bättre i sadeln och blir mer rak. Detta plus sadelbytet vi gjorde har skapat en ponny som dessutom är mycket mer sansad i galoppen och han går faktiskt rent att jobba i galoppen. På honom jobbar vi också just nu massa sidor för att få vänstersidan mjukare och få med högerbogen som annars lätt sticker iväg, så det är fyrkantsvolter, öppna och skänkelvikning i mängder som gäller. 
 
Däremot är han tillbaka på hackamore igen pga litet sår i mungipan. Ida har ju ridit honom på novabett (med acavallos bettringar) och varvat med tredelat med fasta ringar ett tag eftersom han blir mycket jämnare i hoppningen på ett snällt och mjukt bett. Tyvärr så funkar inte detta med mungiporna, utan då det är läkt igen så måste vi nog gå tillbaka till pelham vilket är jättetrist, men det verkar vara det enda som funkar. Hade velat testa ett Sprenger-bett, Stubbens Golden Wing samt ett Poponcini för att se om något av detta kan funka på honom, men de känns ju lite väl dyra för att bara köpa och testa. Fast å andra sidan kan man ju köpa ett begagnat och om det inte funkar så är det ju bara att sälja igen? 
 

Svettig på näsan efter att ha jobbat riktigt bra <3 
 
Efter passet så SPA:ade jag Polo lite med Photizion, något som våra ponnyer verkligen brukar uppskatta och kan stå och gäspa precis som på man masserar. Använder den flitigt (mellan tävlingarna eftersom det märkligt nog är karens på dessa maskiner) både här och där. För nån vecka sedan fick Polo ett bett som blev en stor böld. Körde maskinen på den och fort var bölden borta. Brukar även köra den på mig själv då jag är stel i axlarna, vilket brukar hjälpa bra. 
Förutom Photizion så är vi storkonsumenter av Arnica-liniment (jissa om jag blev nöjd när Ida vann en stor flaska på SURF sist?!) och stretchar även ponnyerna ordentligt efter individuellt anpassade scheman. Allt för att de ska hålla sig så fräscha och friska som möjligt, tycker att vi är skyldiga våra vänner hästarna detta!