0

Sadelprovning

Idag var det äntligen dax att få en sadel utprovad till Polo! Som vi längtat och väntat, eftersom han inte haft någon sadel som legat ens lite bra. Hambergs har varit supersnälla och lånat ut en sadel som legat hyfsat, tusen tack <3 !
 
Eftersom vi hade tid 14.30 på Huppo tog jag ledigt efter lunch och vi tänkte då passa på att prova köra Polo och Smoky tillsammans i lastbilen, eftersom Mathias kunde hänga med till Hippo innan han åkte till jobbet. 
Så vi lastade in ponnyskruttarna och tog även med oss transporten "just in case". Tjejerna var också beredda med grimskaften inne i bilen och självklart hade Smoky dubbla skydd på benen och mamman var på helspänn. 
 
Men vad hände då? Ingenting! Skimmelpojkarna stod snällt hela vägen dit, förutom att Smockis lekte med hingstväggen (den är mjuk i vår bil) vilket gjorde att Polo blev lite rädd. Inte lätt att vara lite ängslig ibland!
 
Nora red Smockis i stora ridhuset  under tiden vi började prova sadlar och han hade varit spänd och pigg men det är ju inte så konstigt med tanke på att han vilat/skrittat 10 dagar! 
 
Till sadelprovningen då.
Andrea kände genom honom först och analyserade snabbt vilken typ av ponny han är, genom att gå på hur han är musklad. Häftigt nog träffade hon 100% rätt i sin analys! 
Då vi började kolla sadlar dömde Andrea ut både Idas Pessoa och den vi lånat och haft till honom eftersom de bägge var för långa för honom. Hon visade att han egentligen har en helt ok längd på sin rygg för att vara en ponny men eftersom han har ett såg ordentligt bogbladsparti som sitter ganska långt bak och eftersom han har ordentlig energi i sitt framsteg, gör det att det inte finns så mycket yta för sadeln att få plats på. En lång sadel skulle bara skjutas bakåt på honom.
 
Och dessutom sa hon direkt att han är svår att hitta sadel till, att hon inte fick någon "En sån ska han ha"-känsla och där hann jag bli orolig. Tänk om vi inte skulle hitta något?!
 
Men vi provade ca 8 sadlar (bla ett par olika Prestige och Lippo) på honom och 4 fick följa med in för provridning + en som kom dit senare.


Är lite osäker på ordningen men dessa provades:

  • Amerigo Vega, en sadel som låg bra på honom men där Ida inte satt bra. Hennes underskänkel blev väldigt ostadig i den helt enkelt. 

  • Equipe Emporio som helt enkelt var bra på alla sätt förutom att den var i vanligt enkelt skinn och inte kalvskinn, vilket gjorde den lite hal och knarrig. 

  • Equipe Linnea, som jag "tingat" till Smoky. Den låg riktigt bra och man såg dels en större avspändhet och dels att han trampade under sig ordentligt och såg nöjd ut.

  • Equipe Evo, som också var ok, men han blev mer spänd i den och mest troligt var den ändå lite för svängd och även i den blev Ida ostadigare.

  • Lippo Allegria, som han blev helt fantastiskt fin i men som tyvärr blev för ostadig för hoppning. Men som Andrea sa, skulle vi få för oss att köpa en sadel bara för markarbete hade den varit det absolut bästa valet.
 
Men så det solklara valet blev en Equipe Linnea, 16" och +1 i bommen, alltså den jag hade tänkt köpa, men till Smoky.
Polo hade, om jag inte minns fel, en Equipe Expression hos tidigare ägare men den låg lite ostadigt då Ida red i den. Jag frågade Andrea om det och hon sa att orsaken till att Linnean låg bättre är för att fast det är typ samma sadel, så är Linnean mer uppbyggd bak och därför blir tyngdpunkten en annan och för Polo och Ida bättre. Självklart ska mina ponnyer ha dyrbar smak, hade ni väntat er nåt annat?
 
Varför vi valde bort Emporion var också för att den inte var kalvskinn den hon hade hemma och eftersom behovet är akut så fick lotten falla på Linnean då den både var i rätt material och färg (till Idas glädje!)
 
Så nu har vi lånat hem den över helgen för att ida ska hinna hoppa i den och känna efter. Så det blir morgondagens projekt, men då får de klara sig utan mamman, för då måste jag jobba!
 
Det roliga i detta var just att Polo föll för exakt samma sadlar som Smoky och exakt samma dilemman dök upp! Måste verkligen skåda dem, har de ganska lika ryggar de två herrarna trots allt? 
 
Polo fick massa beröm av Andrea som tyckte att vi köpt en mycket fin ponny, jag kan inte annat än att hålla med!!
 

Kommentera här: