Äckelväder och hoppträning

Det är en sak att det är vinter, det är hemskt nog att frysa och skotta snö och allt det där andra tråkiga som hör till. Men att det dessutom ska regna och bli slask och äckel, det är mer än vad jag klarar av! Bläääääääää! 
 
Körde Ida till hoppträningen igår och det tog 45 minuter dit mot normala 30 för att det nästan inte var körbart och för att folk krypkörde på E4an. Och köra om i snöslask med lastbilen undviker jag mer än gärna, så det var bara att ligga där bakom och svära.
 
Men fram kom vi tillslut och banan var frambyggd tills träningen skulle börja, även om frambyggnaden igår var lite rörig och det var svårt att få ordning på allt. 
 
Det var ganska mycket lydnad i träningen igår, inte riktigt Trixies favoritgren. Två olika volter med hinder i och sedan två hinder på båge. Och Trixie körde Tiger-stuket och var väldigt på, vilket gör att Ida backar av och glömmer använda benen och då blir det lite vingligt, speciellt då det är lite lägre. Så det kanske inte var den bästa och jämnaste träningen de gjort, men hästen såg glad och nöjd ut och hoppade bra som vanligt och Ida hade ganska bra ordning och reda på henne på slutet. 
 
Men framförallt börjar Trixie se bättre ut i kroppen och har lagt lite på hullet och pälsen glänser och ser superfräsch ut! Jag tror att största orsaken till den fina pälsen är att hon får linfröolja, både för magen, pälsen men framförallt hullet. Även Frans får linfröolja och även han ser superfin ut i pälsen. 
 
Googlade linfröolja idag och hittade 10 liters dunkar på nätet här: https://www.gunnarshog.se/ för ett literpris på 43,5 mot Granngårdens som jag köpt för 63,8 kronor / liter, vilket är toppen eftersom det går så mycket eftersom båda hästarna får det! 
Även Equitop Myoplast köpte jag en burk av på nätet förra veckan och betalade då 568:-, mot 765:- som jag betalade för första burken. Alla ören räknas när man har en häst med ett matkonto som överstiger hela familjen Rönnbäcks.... 
 
Men som sagt, ger det resultat får det vara värt det! Förhoppningsvis kan vi dra ner lite sedan då hon nått sin matchvikt, och Myoplasten kommer vi dessutom bara ge den här burken ut. 

Frans är på G

I helgen blev marken vit och kall och både pga det och pga avskaknad av brodd så blev det Peka både lördag och söndag och nu fick Frans äntligen följa med igen! Och han skötte sig finfint, inte ens ett litet bus utan bara pigg, positiv och arbetsvillig. Han fick självklart bara ett kortare pass på ca 20 minuter båda dagarna, men jag tror inte han har tappat alltför mycket som tur är! 
 
Trixie fick betydligt hårdare pass båda dagarna, med fokus på form och lösgjordhet och hon såg verkligen superfin ut! 
 
Båda hästarna blev också rakade i helgen, ett måste om man ska rida dem i ridhus anser jag. För vem skulle vilja springa runt inne med dunjacka vintertid? Vill man rida inomhus, ja då måste man ge hästarna förutsättningarna för det helt enkelt. Och en lurvig häst blir ju dessutom jättesvettig och det är inte superkul att ställa in en svettig häst i transporten och köra hem från ridhuset sedan.

Nu är ju våra hästar inte av det lurvigare slaget, men Frans hade defintivit lagt på lite päls sedan sist. 
 
Bra med rakningen var också att vi kunde se att Frans regnskållor nu var helt borta. Nu hoppas vi att de inte kommer tillbaka mer igen! 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 

Då var det dax igen

För helg alltså. Veckorna går verkligen fort nu och det är 2 månader minus 2 dagar till julafton. Helt galet! På ett sätt är det ju skönt att hösten går fort, men samtidigt vill man ju "fånga dagen" och leva i nuet och hinna med att uppskatta dagarna. En svår ekvation helt enkelt!
 
För jag är verkligen ingen vintermänniska och genom det ingen höstmänniska heller. För när det höst så är det snart vinter.. Helst skulle jag vilja ha sommar hela tiden!
 
Men nu är det dax att gilla läget och inse att det faktiskt är vinter på gång. Igår snöade det, även om det inte ens blev vitt på marken, och i helgen har de lovat ner mot 9 minusgrader. Hemskt! Och jag är inte redo än! Lastbilen har inga vinterdäck och hästarna inga vinterskor! Så snön får faktiskt vänta liiiite till! 
 
Det är en knepig ekvation det där med vinterskor och snösulor och hela kittet. För innan snön är det ofta geggamojja delux i hagarna och då vill jag inte ha snösulor då det är geggamojja. Och i fjol var det just avsaknaden av snösulorna som var problemet nån vecka, då första snön var klibbsnö och Trixie kunde inte ens gå ut i hagen utan att få gigantiska styltor. 
 
Har faktiskt funderat på Polar Pads i början av vintern, typ november, då det likaväl kan vara geggamojja som snöstorm. För broddhål tror jag bestämt att de har. Får ta en funderare på det helt enkelt. För jag tror att det är ett par veckor kvar tills vi ska sko egentligen.  Så det bästa är bara att snön håller sig borta så länge helt enkelt! 
 
Igår tränade Ida och Trixie dressyr för Lena och det märktes att det var några veckor sedan. Ida hade tappat en del i sitsen och Trixie var mer på tårna då det hände något runt om, precis som hon var i början innan vi började träna för Lena. 
 
Passet började lite spänt, kanske också för att vi var lite sena så att Ida bara hann rida fram 5 minuter, men ju längre det gick desto bättre blev det och efter 25 minuter ville Lena avbryta eftersom trixie var helt galet fin och mjuk och lydig. Så då gjorde de så. Bättre att avbryta medans hon orkar, än att nöta på och riskera en trött häst och avsluta då det går sämre. 
 
Dressyren gör verkligen underverk för Ida och Trixie, helst skulle jag vilja att de fick rida för Lena 2 ggr i veckan, men det är inte praktiskt genomförbart. Men vi ska försöka att de får träna varje vecka några veckor framöver, och så snart Frans är på G ska han också få vara med. 
 
Tanken med Frans är att börja rida i helgen igen. Han har ett par små rugor kvar, men inte under sadeln. De som suttit under sadeln var borta i början av veckan redan, men vi tyckte att det var bäst att han fick vara några dagar extra för säkerhets skull. Han ska få ett klorhexidinbad idag och då kanske de allra sista rugorna försvinner också. Vi hoppas på det :) . 
 
Ska bli väldigt spännande att se hur han känns nu. Vi upplevde ju att han stod emot en hel del på slutet, vilket förhoppningsvis berodde på regnskållorna (eller foderutslagen om det nu är det). Så nu hoppas vi att han är pigg och sig själv igen efter detta!