0

Det stormar!

Just nu stormar det som sjutton! Både utomhus, där hagel och snö har yrt och vindstyrkorna varit väldigt höga, och på sociala media där många, föga förvånande, hävdar att fel person vann Jerringpriset. 
 
 
Jag har inga problem med att vi alla tycker olika och hejjar på olika personer, det är snarare en bra sak och en viktig del i ett demokratisk land där yttrandefrihet råder. 
 
Vi inom ridsporten är ett härdat släkte, vi har genom åren alltid fått försvara vår sport och det har gjort oss otroligt sammansvetsade som grupp. Så då en av "oss" står där uppe och är nominerad, ja då sluter vi samman och gör allt vi bara kan för att han ska vinna. 
 
Det jag däremot har problem med är att man kläcker ur sig att en prestation är större än en annans och att Peders resultat under året inte är en bedrift och att ridsporten inte är en idrott osv osv. att man jämför olika idrotters resultat och lite nedvärderande säger att ja, han tog visst ett EM-guld men den här personen har gjort det här och det här och det här. 
 
Men stopp ett tag! Man kan inte jämföra olika resultat och olika sporter! Hur ska man tex kunna sätta världsrekord i hoppning då banorna hela tiden är olika? I simning tävlar du tex 100 m rygg och där är just 100 m rygg alltid likadant. I hoppning ser banorna alltid olika ut och bansträckningen olika. Det går alltså inte att jämföra olika prestationer i olika sporter med varandra, för det säger absolut ingenting! 
 
Och ingen som inte utövat de bägge idrotterna på elitnivå kan uttala sig om att en prestation är större än en annan, för hur i hela friden kan man vet det om man inte testat? Jag kan bara uttala mig om att ridning är en otroligt krävande sport som kräver maximalt på alla sätt och vis av både ryttare och häst och där du dessutom är väldigt utsatt, för blir din häst sjuk eller skadad, ja då står du där utan möjlighet att utöva din sport, oavsett hur duktig du själv än är. Och samtidigt spelar det ingen roll hur bra häst du än har, om du inte är duktig nog att rida den. Och du kommer ingen vart inom sporten om du inte satsar 110% och i både blod, svett och tårar, precis som inom alla idrotter. 
 
Och hur ni än vänder och vrider på det, Jerringpriset är folkets pris, det är så det är bestämt att det ska vara. Alla har samma möjlighet att rösta på den person som man tycker är mest värd att vinna. Andra prisers vinnare tas fram på andra sätt, men när det gäller Jerringpriset är reglerna just så här. Och nu vann ridsportens representant, vad är felet med det? 
 
Så mina icket hästvänner: Respektera prisets regler, respektera att ridning är en sport precis som tex fotboll eller golf eller simning och respektera att allt i livet inte alltid blir som precis du vill. Vi inom ridsporten respekterar andra sporter och deras utövare och det vore väldigt, väldigt trevligt om den respekten gick bägge vägar. Vi tycker alla olika, det är en bra sak, men vi måste samtidigt alla respektera varandra och behandla varandra och varandras sport på ett trevligt sätt. 
Kärlek till er alla!
 

Kommentera här: