Julen är över och vi har jullov

Julafton och julhelgen är över och det känns ganska bra måste jag säga. Det fanns många hästiga saker i idas julklappar och jag tror hon var ganska nöjd även om hennes klappar var mer av det praktiska slaget än Noras som hade lite mer flärd över sig. Hon fick bl.a ett Dyon-träns till trixie som tävlingsträns, nya benlindor från ES med paddar till och en ridkjol från UHIP som redan använts flitigt. Och den var så fin och skön att jag beställde en åt mig själv på mellandagsrea som jag precis hämtat ut. Sitter som en smäck och superskön, ser fram emot att slippa ha mina trasiga täckbyxor då vi åker på träningar framöver. Nu önskar jag mig bara en vinterjacka från UHIP, så är jag riktigt nöjd ;) . Har deras mellanjacka och den fullkomligt älskar jag!
(null)
Himla skönt med ridkjol då det är svinkallt och både snöar och blåser, inget som stoppar Ida från att rida
 
Nu på jullovet passar vi självklart på att åka till ridhuset så mycket som möjligt. Vi har där dagen före julafton, på annandagen och även idag och jag blir alltid glad över att åka dit så nu har vi löst kort fram till sommaren för att fortsätta rida och träna där!
 
På annandagen hoppade vi lite. Låg kombination och sväng till räcke, vilket gick superbra. Vi testade att rida henne på Pelham vilket inte alls uppskattades, så vi är tillbaka på det vanliga med D-ringar. Så länge Ida hinner ner i sadeln så är det inga problem att samla ihop Trixie mellan hindren så det är bara att öva på! Längtar till sommaren då man kan hoppa lågt flera gånger i veckan!
 
I övrigt så är det Stöcke-Clinic med Micke-träning fredag-lördag den här veckan! 

Våga vägra julkaos!

Vis av tidigare jular där man helst av allt velat ställa in hela julen och där vi alla sprungit runt och sjungit familjen Rönnbäck julsång i ljuv falsett hela julen ( Texten här... ) så bara vägrar jag stressa runt som en tok i år. 
 
 
Det blir en lightjul eftersom vi är ungefär hälften så många på julafton som vanligt vilken självklart både är roligt och tråkigt. Men samtidigt är det så det blir. I år ville ena lillasystern fira jul hemma med sin särbo med familj och även vår mamma, den andra lillasyster valde då att fira jul med sin sambos familj så det blir vi och svärföräldrarna och svägerskan som firar jul hos oss i år. 
 
Men sedan gäller det också att rationallisera och framförallt delegera och dessutom inse sina begränsningar.
 
Julgranen får mest troligt ersättas av en bordsgran i år eftersom kombinationen valp + kattunge + julgran känns helt vansinnigt stressframkallande. Med tanke på att valpen är av det hysteriskt bitande och dragande slaget så tror jag defintivit att det är ett bra beslut. 
 
Delegera har jag också gjort. Mathias köper julmaten idag , tjejerna som är lediga imorgon får städa då, Nora får baka till lördagens fika imorgon och Mathias och Nora gjorde julgodiset i söndags då jag och Ida var i ridhuset. Så jag har nästan inte gjort ett dugg :) . Jo just det, jag är ju julklappsansvarig... Men det kan man kanske förtränga en stund till ;) ? Nä, skämt å sido jag är faktiskt nästan klar och med tanke på att vi bara köper till julklappslek och till tjejerna så är det inte så många personer att fundera till. 
 
Jag har haft tokmycket på jobbet den här veckan så det ska bli skönt med lite extra julledighet. Får iaf vara ledig nästa vecka, vilket blir toppen. Mathias, stackarn, han får jobba hela veckan. 
 
Hoppas att vi ska hinna in lite extra till ridhus under veckan för att trimma ordentligt för fredag-lördag nästa vecka är det årets Stöcke-Clinic och då blir det två dagars träning för Micke! Toppenbra med en extra träningshelg! 
 
I måndags hade Ida dressyrträning för Lena igen och eftersom jag inte kunde komma hem från jobbet i tid så fick Mathias åka med Ida. Fick några filmsnuttar på telefonen vilket var kul speciellt eftersom det ser himla trevligt ut! Ida har verkligen utvecklats på dessa få träningstillfällen och jag är så glad att vi äntligen fick till träning för dressyrtränare igen! 
Tanken är att hon ska fortsätta träna för Lena 3-4 ggr i månaden och sedan gå ner till 2 ggr i månaden då de kommit en bit på väg. Orsaken till det är helt enkelt ekonomisk, det drar iväg med alla träningar! 
 
I tisdags åkte jag och Ida till Peka igen eftersom det är tillåtet med hoppning då. 
När vi kom var det hela 4 hästar i ridhuset! Rekord tror jag ;) . Ida valde att avvakta med att hoppa tills de två första var klara eftersom det var de som byggt fram en övning som passade dem . 
 
Sedan låg hon och rullade på låga hinder ett tag vilket verkligen är superbra för dem just nu. Därefter kom klubbkompisen Maja med mamma och b-ponny och vi byggde upp en linje med tre galoppsprång mellan (fyra för Maja..) som de fick rulla på. Vi höjde till metern för Ida och det är verkligen först då Trixie ens lyfter på benen. Blir lättare ju högre de hoppar, men vi håller oss ändå till planen och hoppar lågt hela vintern! Nu ska Ida bara fortsätta att rida med samma rythm och lugn oavsett om vi är själva, på träning eller på tävling! 
 
Vi hoppas att vi hinner in på tisdag också, så att de får en hoppning till i kroppen innan Micke-träningen! Vi ska in på lördag också men då får man ju inte hoppa ;) !
 
Smoky har varit med in söndag och tisdag och nu börjat trava lite mer. Idag red honom dessutom på ridbanan igår och det gick bra att trava även där. Lite osäker på hur länge vi ska hålla oss i traven men det blir åtminstonde den här veckan ut och lite längre travpass åt gången. Planen är att börja hoppa på riktigt i början av februari. Då har det gått 4 månader sedan han började vila och alltså ungefär lika lång igångsättning som vila så då har vi verkligen skyndat långsamt!  

Smoky och Ida i Härnösand i vår/vintras 
 

Nu är det julvecka!

Nu går vi in i julveckan och även den mörkaste delen på året, vilket märks! Men snart vänder det :) ! Tycker att det känns direkt hoppfullare bara man passerat jul och nyår även om den kallaste perioden är kvar. 
 
Helgen har rullat på i raktefart som vanligt. Helt sjuk vad fort det går! Man hinner bara känna att äntligen fredag, så är det måndag morgon igen. Och inte hinner man allt man tror inte, bara en bråkdel. Men nästa vecka är jag faktiskt ledig vilket ska bli riktigt skönt! Härligt med några extra dagars ledighet för mig och tjejerna iaf, Mathias jobbar som vanligt han. 
 
Eftersom Trixie drog av sig en sko i torsdags och hovslagaren inte hade möjlighet att komma till oss, så var det bara för mig att åka till hovslagaren. Och då är det extra härligt att ha en så okomplicerad häst som Trixie. Hon gick lugnt in i nytt stall, stod snällt och fick på skon och sedan åkte vi hem igen. Enkelt och bra! Och hon blev inte öm efter detta och kunde träna på fredagen .
 
Fredagens träning bestod av linjer och av en svängövning. Svängövningen och även uppvärmningen i ström gick finfint och Trixie hoppade lugnt och bra. På linjerna hade Ida lite problem med rytmen och avståndet men även om hon var missnöjd efteråt så tycker jag att det var jättebra. De bra sprången var betydligt fler än de dåliga och med tanke på att Trixe fått 2 dagars ofrivillig vila före så höll hon sig ändå hyfsat lugn.  Men det är bara att träna vidare helt enkelt! 
 
 
Smoky var också med och fick trava en stund i ridhuset under grupp två. Toppenbra att det gick att göra så, då fick han trava på rakt spår och vi slapp joxa mer med att hinna med att rida honom hemma. 
 
I lördags red Ida Trixe på ridbanan en stund och sedan skrittade hon ut en sväng, vilket hade gått bara bra. Trixie blir lite spänd ibland, men hon gör aldrig något dumt när hon blir spänd så det är bra att hon får "lära sig" att ridas ut också. Även Smoky reds ute på vägen och hade både skrittat och travat vilket gått finfint! 
 
Igår var det många minusgrader ute och Ida ville rasta av Trixie ordentligt så vi åkte med dem bägge till Peka på eftermiddagen. Då hon red Trixie var det faktiskt hela tre hästar i ridhuset samtidigt varav en longerades.  Men eftersom vi är vana vid Hippos trängsel så var ju detta inget bekymmer även om de ena hästen gjorde lite bus och bokcsprång ibland. Med det är bara bra att träna på att vara nära sånt också, skyddad verkstad mår ingen häst bra av! 
 
När Ida däremot red Smoky, då var hon helt ensam i ridhuset så hon kunde trava långsidor och skritta serpentier. Hon red honom på graman eftersom han blir lite väl mycket giraff nu under igångsättningen annars. Han mår bra av ett pass på graman ett par gånger i veckan eftersom han har väldigt svårt för att jobba i en korrekt form. Vi tror att det kan ha varit eftersom vi inte gjorde det regelbundet i fjol som han fick problem med hälta eftersom han blir väldigt mycket på framdelen då. Men det är bara en teori, jag har egentligen inga belägg för det. 
 
Idag har Smoky faktiskt vilodag. Normalt har vi sagt att han rids 2 dagar och vilar 1 nu under igångsättningen men nu blev det 3 dagar i sträck pga att han vilade ett par dagar i mitten av förra veckan. Trixie däremot ska träna dressyr tillsammans med Ida. Men idag får de klara sig med Mathias som följeslagare pga träningstiden. Men det går nog bara finfint det också!