Ännu en Stöckekväll

Det blev ännu en kväll i Stöcke idag och idag var Polo betydligt lugnare och trevligare. Även Lillan skötte sig finfint! 

Imorgon ska Smoky få sko på foten igen och sedan får vi se hur ponnyskruttarna rids i helgen. 


Stöckepremiär!

Nu är det faktiskt vår på riktigt, för igår var vi på Stöcke-premiär för året! 
 
Polo och Lillan fick följa med och för Lillan var det debut på Stöckes mark, något hon fixade med bravur! Visst, hon var lite spänd till en början men direkt som Nora började rida så jobbade hon på bra, även om hon blev snabbt trött.
 
Polo var däremot en racer.... Har aldrig sett honom galoppera så fort som igår och Ida var inte riktigt nöjd. Men han måste nog få göra av med sin överskottsenergi och då är det bara att bita ihop och härda ut.
 
Ikväll blir det Stöcke igen, skönt att få lite yta och mjukt underlag för ponnyskruttarna att springa på!

Inverkansridning

Ni som har följt bloggen ett tag vet ju vad jag anser om Inverkansridning. Skrev för ett par år sedan ett inlägg som delades flitigt på sociala forum och som jag tycker är aktuellt än idag: 
http://quais.blogg.se/2014/may/inverkans-ridning.html
 
Nu är reglerna ändrade eftersom det inte var rimligt att ha dem som förbundet först tänkt, men tyvärr så funkar det fortfarande inte friktionsfritt, något som vi som var i Sundsvall fick erfara. 
 
Bägge MSVB klasserna gick i bedömning A:stil, vilket är bra eftersom det möjliggör för fler att få kvala in. Nu finns det i år också möjlighet att ha en stilklass i klassen, något som verkligen vore bra eftersom man fortfarande inte tävlar på samma vilkor i stilbedömning. Eftersom att tex jämnhet och rytm är väldigt viktigt, så är det självklart väldigt mycket enklare om du sitter på en ponny som är jämn istället för om du sitter på Smoky, aka. kamelen...
 
När första klassen började och B-ponnyerna gick så satt vi spänt på läktaren och lyssnade efter betygen och jag måste säga att jag trodde att det var ett skämt då någon sa att "vår" första ryttare i klubben fick 15,5 poäng. Men icket och så fortsatte det.  Ingen av b-ponnyerna kom ens i närheten utan godkända 21 poäng trots att vi verkligen såg exempel på just inverkan, dvs barn som jobbade med sina ponnyer, trots att inte ponnyn var den enklaste att styra runt. 
 
C-ponnyerna och D-ponnyerna var nästa lika illa och när klassen var slut var det 2 ekipage av 36 som fick 21 poäng! Trots att det var otroligt många duktiga ryttare som tog sina ponnyer runt den svåra banan och flera av dessa tidigare ridit rundor med poäng som legat i närheten av maxpoäng. 
På söndagen var det faktiskt hela 5 av 15 så det var en klar förbättring, men sammataget 7 godkända ritter av 41 starter är skrämmande. Och det var inte dåliga ritter utan vi såg många riktigt, riktigt bra!
 
Ett par föräldrar/tränare pratade med domaren på ett bra och civiliserat sätt och försökte förstå och få henne att förstå. Tex så var hennes motivation att alla red alldeles för fort, men då hon fick frågan och idealtempot för banan så visste hon inte alls vad det låg på. Att en del fick tidsfel och ändå låga stilpoäng kunde hon inte heller motivera och hon tyckte även att det var bättre att lägga en volt framför hindret än att rida på om man kände att man kom minsta fel. 
Domaren hade också ett möte med de tävlande innan söndagens klass, ett möte som vi missade då vi hämtade våra ponnyer. På det mötet hade hon också kläckt ur sig att hon var besviken över kvaliten hos de startande och att hon minsan hade förväntat sig bättre. Säger man verkligen så?!?
 
Nora fick fantastiska 17,4 poäng på lördagen och 19 poäng på söndagen. Lördagens protokoll hämtade hon inte ens ut men söndagens fick hon och där det bl.a stod att det var för ojämnt tempo men att hon hade en bra och stilla underskänkel och bra blick. Sa alltså egentligen ingenting och gav inte heller någonting i ordentlig feedback eller något att tänka på och jobba med. 
Nora och vi andra tog detta med en klackspark, hon har dessutom redan godkänt stilkval, men det fanns ju dem som rest långt just bara för möjligheten till att fixa stilkvalet. 
 
Men det som skrämmer mig är att man fortfarande envisas med att kalla detta inverkan och inte stilhoppning, vilket det egentligen är. För inverkan är att hjälpa sin ponny att få en så optimal runda som möjligt efter förutsättningarna. Att som ryttare kunna lotsa en svår häst runt än bana, även om ponnyn pga sina förutsättningar går i ett ojämnt tempo, det är just inverkan. Och den ryttare som tagit sin ponny till MSV-klasser, ja den rider mest troligt väldigt bra oavsett om en dressyrdomare tycker att det går för fort eller inte! 
 
Och nej, jag är fortfarande inte helt emot stilhoppning, men det ska då kallas för sitt rätta namn och det ska inte bedömas på den här höjden utan hellre komma tidigare i en ryttares karriär. Och framförallt, det ska defintivit inte finnas med som kvalkrav till SM! Det är nog tufft att kvala till SM utan att behöva fokusera på hur snyggt och långsamt man rider!