0

Duktigt kontrollfreak!

Idag har något mycket, mycket ovanligt hänt. Jag vet nästan inte om det hänt förut och har det gjort kan tillfällena räknas på min ena hand fingrar! 
Tjejerna har tränat hoppning utan mig!!! Och jag dog inte av nervositet och kontrollbehov (bara nästan...). 

Fantastiska, underbara Sussi och Mona åkte enkomt till Hippo för att hjälpa tjejerna med hoppningen idag och bara ponnypappan var med och körde dit dem. Och jag vet att han fixar det och håller koll på dem. Och har han systrarna Hamberg med är jag supertrygg (sen att jag sms:ade Mathias, hade gett både tjejerna, Mathias och Sussi massa "tänk på att" och sedan förhörde mig hos alla efteråt hur det gått, det pratar vi inte om) 

Enligt både Mathias, Ida och Mona skötte de sig bra. Ida hade lite problem att hitta avstånden ibland och styrde då åt sidan. Och ibland gick det tydligen lite fort, men å andra sidan sa Mathias att sprången var Smockis-kvalitet på och så mycket beröm har han aldrig gett någon ponny, vare sig våra eller nån annans. Det ni! 

Smockis hoppade med exakt hela kroppen och hade lite "jag har vilat" fyr för sig men ändå bra som alltid! 

Tusen miljoners tack till både Sussi och Mona för idag, ni är bäst ❤️! 

Ps. Sadeln låg still! 
0

Sadelprovning

Idag var det äntligen dax att få en sadel utprovad till Polo! Som vi längtat och väntat, eftersom han inte haft någon sadel som legat ens lite bra. Hambergs har varit supersnälla och lånat ut en sadel som legat hyfsat, tusen tack <3 !
 
Eftersom vi hade tid 14.30 på Huppo tog jag ledigt efter lunch och vi tänkte då passa på att prova köra Polo och Smoky tillsammans i lastbilen, eftersom Mathias kunde hänga med till Hippo innan han åkte till jobbet. 
Så vi lastade in ponnyskruttarna och tog även med oss transporten "just in case". Tjejerna var också beredda med grimskaften inne i bilen och självklart hade Smoky dubbla skydd på benen och mamman var på helspänn. 
 
Men vad hände då? Ingenting! Skimmelpojkarna stod snällt hela vägen dit, förutom att Smockis lekte med hingstväggen (den är mjuk i vår bil) vilket gjorde att Polo blev lite rädd. Inte lätt att vara lite ängslig ibland!
 
Nora red Smockis i stora ridhuset  under tiden vi började prova sadlar och han hade varit spänd och pigg men det är ju inte så konstigt med tanke på att han vilat/skrittat 10 dagar! 
 
Till sadelprovningen då.
Andrea kände genom honom först och analyserade snabbt vilken typ av ponny han är, genom att gå på hur han är musklad. Häftigt nog träffade hon 100% rätt i sin analys! 
Då vi började kolla sadlar dömde Andrea ut både Idas Pessoa och den vi lånat och haft till honom eftersom de bägge var för långa för honom. Hon visade att han egentligen har en helt ok längd på sin rygg för att vara en ponny men eftersom han har ett såg ordentligt bogbladsparti som sitter ganska långt bak och eftersom han har ordentlig energi i sitt framsteg, gör det att det inte finns så mycket yta för sadeln att få plats på. En lång sadel skulle bara skjutas bakåt på honom.
 
Och dessutom sa hon direkt att han är svår att hitta sadel till, att hon inte fick någon "En sån ska han ha"-känsla och där hann jag bli orolig. Tänk om vi inte skulle hitta något?!
 
Men vi provade ca 8 sadlar (bla ett par olika Prestige och Lippo) på honom och 4 fick följa med in för provridning + en som kom dit senare.


Är lite osäker på ordningen men dessa provades:

  • Amerigo Vega, en sadel som låg bra på honom men där Ida inte satt bra. Hennes underskänkel blev väldigt ostadig i den helt enkelt. 

  • Equipe Emporio som helt enkelt var bra på alla sätt förutom att den var i vanligt enkelt skinn och inte kalvskinn, vilket gjorde den lite hal och knarrig. 

  • Equipe Linnea, som jag "tingat" till Smoky. Den låg riktigt bra och man såg dels en större avspändhet och dels att han trampade under sig ordentligt och såg nöjd ut.

  • Equipe Evo, som också var ok, men han blev mer spänd i den och mest troligt var den ändå lite för svängd och även i den blev Ida ostadigare.

  • Lippo Allegria, som han blev helt fantastiskt fin i men som tyvärr blev för ostadig för hoppning. Men som Andrea sa, skulle vi få för oss att köpa en sadel bara för markarbete hade den varit det absolut bästa valet.
 
Men så det solklara valet blev en Equipe Linnea, 16" och +1 i bommen, alltså den jag hade tänkt köpa, men till Smoky.
Polo hade, om jag inte minns fel, en Equipe Expression hos tidigare ägare men den låg lite ostadigt då Ida red i den. Jag frågade Andrea om det och hon sa att orsaken till att Linnean låg bättre är för att fast det är typ samma sadel, så är Linnean mer uppbyggd bak och därför blir tyngdpunkten en annan och för Polo och Ida bättre. Självklart ska mina ponnyer ha dyrbar smak, hade ni väntat er nåt annat?
 
Varför vi valde bort Emporion var också för att den inte var kalvskinn den hon hade hemma och eftersom behovet är akut så fick lotten falla på Linnean då den både var i rätt material och färg (till Idas glädje!)
 
Så nu har vi lånat hem den över helgen för att ida ska hinna hoppa i den och känna efter. Så det blir morgondagens projekt, men då får de klara sig utan mamman, för då måste jag jobba!
 
Det roliga i detta var just att Polo föll för exakt samma sadlar som Smoky och exakt samma dilemman dök upp! Måste verkligen skåda dem, har de ganska lika ryggar de två herrarna trots allt? 
 
Polo fick massa beröm av Andrea som tyckte att vi köpt en mycket fin ponny, jag kan inte annat än att hålla med!!
 
0

Lite skillnad!

Så här fin och ridbar var våran ridbana i fjol vid den här tiden! Lite skillnad mot i år då det bara är is!
 
Idag ska tjejerna se om isen försvunnit från backen så att de kan skritta ut de två skimmel-pojkarna. Annars blir det skrittarbete på ridbanan ännu en dag. För jobbar man till 17 så är det omöjligt att ta sig in till ridhus kvällstid både tisdag och onsdag tyvärr pga bokningar

Men imorgon ska vi in på eftermiddagen eftersom jag tagit ledigt pga att vi äntligen ska på sadelprovning för Andrea! Och då tar vi med oss Smockis också så får Nora rida i ridhuset och motionera honom. 
De andra två är satta på vila. Isack har "uppkollningstid" den 9e så han får vila tills dess och Torkel har mikrovila pga vaccination. Att låta de två få en kort vilopaus är också väldigt bra med tanke på det oridbara underlaget ute. Väldigt lugnt med bara två ponnyer som ska ridas! 
Sedan får vi se om vi åker in fredag och söndagkväll också (det är dressyrtävlingar på Hippo hela helgen) . Ska börja träna på att köra Polo tillsammans med Smoky i lastbilen för att se om vi får till detta. 

Kruxet med lastbilen är att man visserligen kan ställa väggen i olika lägen. Men det innebär då att en ponny får 60 cm och den andra 125 cm. Och 60 cm går ju inte! 
Men det går att ställa väggen snett, vilket gör att Polo får mer yta bakom sig samtidigt som den andra ponnyn har gott om yta förutom längst bak. Och det läget har vi kört Polo i och det funkar bra för honom. Vi har även testat att ställa en ponny på den andra delen själv och den får väl plats. 

Men då måste vi göra något åt låsningen på mellanväggen eftersom den inte låser 100% då den är snedställd och det går ju inte! Och vi skulle även vilja göra ett mellanläge och se om det skulle funka. Då skulle den andra ponnyn få 75 cm längst bak och Polo 110. Och det tycker man borde funka. 
 
Problem är till för att lösas! Så det så!