Valborg!

Då andra står och tittar på brinnande brasor, står jag och Sussi på ridbanan och fryser halvt ihjäl medans Nora och Ida hoppar. Six bars men med bara fyra oxrar och det var både högt och jobbigt i slutet. Men hiskla duktiga var de alla ponnyskruttarna! Tror att sista hindret låg på 135 då Ida och Polo hoppade sista gången.. Gulp.
Trevlig Valborg på er alla! 
Visst ser ni majbrasan på bilden?!

Kul om man kan läsa..

Insåg igår att jag tolkat infon på fodersäckarna fel och att man ska ge 0,3-0,5 kg betfiber. Så jag måste räkna om igen. 

Annars så var jag och Ida i Stöcke igår och Ida red sina två och lät dem galoppera mycket utan större krav medans jag var inne och löste världsproblem med Sussi ;) . 
Ikväll blir det hoppträning, hoppas Nora är frisk nog att vara med. 

Foderfunderingar

Igår satt jag och räknade på vår foderstat, eftersom vi bytte höleverantör för en månad sedan. Analysen på det nya höet ser bra ut och jag är nöjd med hur det verkar funka.
För en tid sedan har vi också bytt utfodringssätt och kör numera på Granngårdens nya serie med Betfiber Elit (som är ett uppblötningsfoder och ges istället för betfor och havre) och Elite Koncentrat. Tanken med det är just att grovfodren idag är så pass bra att man inte alltid behöver trycka i så mycket mer. 
 
Och vi har aldrig gett våra ponnyer mycket kraftfoder allt, utan mest grovfoder. Kraftfodret har de fått för att få i sig mineraler och betfor för att hålla igång magen. Men jag tänker att det kanske är dax att räkna om och att tänka om gällande detta. 
 
Men nu var det dax att räkna och även att räkna på hur vi ska fodra för att Smockis ska få i sig extra protein (och de andra med) under pälsfällningen och speciellt före den. Allt för att undvika den dipp han får runt fällningarna. 
 
Om man då läser på förpackningarna så ska ponnyerna ha 1,5-2 kg av varje fodersort per mål, vilket i mina öron låter helt horribelt mycket och lägger jag det i ett beräkningsprogram tillsammans med 9 kg hö så slår värdena i taket. Så alltså, som vanligt är det väl tilltagna mängder. 

Så här såg det däremot ut då jag la in 1 kg av Elit Koncentrat & 1 kg Betfiber Elit och 9 kg hö. Ganska ok! Ligger gärna i överkant för att täcka in för träningar och tävlingar  eftersom mängden arbete är räknad på vardagsarbetet. 
Så här såg det ut då jag kompletterade med 2 kg lusern för att öka proteinet vid behov:
Jag är inte så hiskla duktig på detta, men spontant så känns det som att det är vettigt att fodra med 1 kg var av fodermedlen och att ge Smockis 1-2 kg lusern/dag för att hålla proteinet på hög nivå. Ändrade jag ner till 0,5 kg per fodermängd så blev resultatet för lite protein samt för lite selen. Har provat öka mängden hö och minska mängden kraft, vilket också funkade och vi skulle då (enligt mina uträkningar..) spara ett par tusenlappar på det varje år. Men det är enklare att förvara och bära hem kraft än hö. 
 
Enligt foderstatsprogrammet ger vi konstigt nog mycket hö. Själv tycker jag att 9 kg (3 kg 3 ggr/dag) känns ganska lagom....