0

Koliknatt

Nora red Nicko en dryg timma igår på ridbanan. Jobbade med travövergångar och det tar ju på en del. Då hon var klar och skulle byta häst gick jag in och trimmade en hund och Mathias gick ut o hjälpte tjejerna.
Pga ett missförstånd mellan oss så fick Nicko inte nytt vatten efter träningen (hade i boxen men det var ju mest troligt superkallt) och Mathias gav henne eftermiddagshöet efter en stund. När tjejerna sedan gick ut för att natta och gav dem nytt vatten så drack Nicko en halv hink och la sig sedan. Tjejerna kom in och hämtade mig och vi fick upp henne och sedan började promenerandet. 1 timma gick vi på ridbanan runt, runt. Hon la sig kanske 5 gånger och från början hängde hon nästan på mig och jag fick hålla i grimman för att stödja lite. Men hon var inte svettig och hade bra färg i munnen hela tiden iaf. Hann ju annars tänka tarmvred eller nåt annat hemskt både en ch två gånger (nä, jag är väl ingen domedagsprofet......)

Vi gick in, hon la sig i boxen och Mathias ringde jour-veterinären som var på annat uppdrag men skulle komma sedan. En stund efter att vi ringt så började Nicko att plocka i höresterna på golvet och då jag erbjöd henne ljummet vatten så drack hon en halv hink på en gång. Gav lite betforvatten med olja också som hon drack och blev direkt piggare. Ringde veterinären igen som tyckte att vi skulle avvakta och promenera med henne. Vila 30 minuter, promenera 30 min.

Så det gjorde vi och hon blev bara piggare och piggare, och drack också varje gång vi kom in.
Halv 2 var hon så pass pigg att jag gick i säng. Mathias gick ut kl 4 och då stog hon och var pigg och då jag gick ut kl 6 var hon pigg, gnäggade och ville ha sitt frukosthö. Faran över :)
Veterinären sa att det varit otroligt mycket kolikfall sista tiden och trodde att det berodde på miljö- och foderbyte i Nickos fall och vinterkallt vatten.

Vatten är så otroligt knepigt på vintern. Vi ger dem vatten i hagen, men det blir ju kallt direkt. Och även i boxen, de får nytt morgon och kväll, men är det -10 ute så blir det snabbt kallt. Till nästa vinter ska vi ha vattenkoppar med uppvärmning i för att de inte ska frysa.
Nu ska vi köpa en Thermobar till Nicko och Daphne ska få gå med henne i hagen. Maggie vill ju ha betfor i sitt vattnn så henne får vi fortsätta ge hinkar istället. Vi ska försöka släppa ihop Bea o Maggie här framöver och se hur det går. Från början ska vi dra en tråd mellan då vi fodrar för säkerhets skull

Försäkringsbolaget har iaf godkänt Beas triangelmärkning och tid för detta är bokat till på torsdag.

Kommentera här: