0

Hur är vissa funtade???

Idag då jag kom hem möttes jag av arga och upprörda barn. De hade varit ute och ridit, Nora hade ridit barbacka med täcke på hästen.
Då de mötte en fyrhjuling och en lastbil vek de av på en avtagsväg för att inte vara i vägen (våra hästar brukar inte bry sig nämvärt om något i trafikväg) men då började föraren på fyrhjulinge vifta och vråla så tjejerna förstog att bilarna skulle in på vägen de stog på. De red iväg och då började fyrhjulingens förare att tuta, gasa och rivstarta bakom dem varpå hästarna stack iväg hem i full kareta.
Av någon anledning sprang Daphne inte in på vår väg (vilket Maggie gjorde) utan sprang rakt ut på E4:an i rusningstrafik. Snacka om en förälders mardröm! Nu gick det bra och en bil hade stannat så att hon kunde vända hem igen.

Jag blev lätt vansinnig då jag hörde detta så vi tog bilen och åkte till det enda huset som ligger efter den vägen. Knackade på och pratade med han som bodde där. Det var inte han som kört. Jag förklarade (fortfarande upprörd) vad som hänt och frågade om han visste vem som kört. Fick en vägbeskrivning och ett namn och åkte dit.
Väl där så förklarade jag (ganska lugnt) vad som hänt och vad han orsakat men näääää han hade minsann inte tutat och han hade gjort allt för att inte skrämma hästarna. Jo tjena. Vi berättade exakt vad som hänt och, fortfarande lugnt, att hästarna var trafiksäkra och inte reagerade för minsta lilla. Då började karln att vråla och gorma och försökte knuffa ner Mathias från bron (vilket inte gick så bra eftersom karln var underfär 160 cm om 25 år äldre än Mathias) och sa att vi skulle ge oss av. Vi bara skakade på huvudet och gick.

OM han nu inte menade att skrämma hästarna, varför bad han inte bara om ursäkt och frågade hur det hade gått? Vi var inte där för att bråka, bara för att informera honom vad han hade orsakat så att det inte skulle hända igen.

Ansmark och Stöcksjö är jätte hästtäta byar och man möter minst ett ridande eller körande ekipage varje promenad man tar och vi ser dagligen hästar som passerar på vägen nedanför oss.

De allra flesta trafikanter är bra då de möter hästar och våra reagerar inte på om bilar gasar förbi eller liknande, men det finns ju faktiskt hästar som är unga, oerfarna eller rädda och kan sticka för mindre än så här. Tänker inte en del på vilken skada de faktiskt kan orsaka?? Inte bara på hästen, utan även på ryttaren och på andra medtrafikanter.

Nej, jag tycker inte att hästar som är rädda i trafiken ska ridas ut annat än på lugna vägar och tillsammans med en stabilare häst tills de lärt sig. Och jag tycker inte heller att små barn och andra som inte kan hantera situationer ska rida ut själva och det dröjde 2,5 år innan Nora o Ida fick rida ut själva. Och nej, hade jag varit med så hade inte utgången blivit annolunda.

Men jag vill inte ha våra barn i trafiken mer. Helst av allt vill jag bara att de rider i ett ridhus med fyra väggar och tak, men det gynnar inte direkt hästarnas ve och väl. Och tjejerna tycker att det är superkul att rida ut.

Men jag vill åtminstonde ha klart ridbanan så att jag slipper oroa mig för idioter varje dag framöver. Och de får inte rida mot Stöcksjö mer. Känns som att Ansmark är lugnare och mer hästvänligt.

I helgen blir det inga fler uteritter iaf. Imorgon är det dressyr för Jennifer och på söndag hoppning i Stöcke!
//Emelie
0

Fortfarande vilse i sadeldjungeln

I tisdags fick vi hem den sadeln jag köpt begagnad på hästnet. Vid första anblicken tyckte jag att den var otroligt sliten med tanke på priset och sedan då jag la den på ponnyn så låg den inte alls lika bra som Bengans sadel gjorde, långt ifrån.
Men jag är ju inget sadelproffs så vi tog med den till Stöcke igår och Sussi konstaterade samma sak. Den var på tok för vid, så den hamnade ner på manken då hon red i den :( .
Så nu är det bara att skicka tillbaka den, som tur var fick jag den på öppet köp.
Men nu är ju frågan, hur i hela friden kan det skilja så mycket mellan två sadlar av samma märke och modell, samma bomvidd och bara en halvtum storleksskillnad??!!
Och fråga två är, hur går vi vidare nu? Vi har akut sadelkris just nu! Daphne måste få tillbaka Knights-sadeln eftersom Prestigen trycker på sidan av hennes manke och är för trång.
Det är sadelprovning på Pegasus på måndag, men vad är vitsen? Hon som kommer kommer inte från "rätt" märke så vad ska vi då prova? Måste klura på detta :(
//Emelie
0

ATG-besök

I tisdags hade jag bokat in finaste Bea hos veterinären på ATG. Min och alla andras teroi var ju muskelskada eller SI-leden eftersom hon inte reagerat på böjprov och det var en sk hög hälta som inte blivit bättre trots nästan 3 månaders vila.
Väl där fick vi visa hältan på böjt spår och sedan på rak spår med och utan böjprov.
Veterinären så dock ordentliga reaktioner både på högt och lågt böjprov :(  och ville bedöva innan vi gjorde nåt annat.
Så benet bedövades i nivåer och hon blev mycket bättre efter att kotleden var bedövad och sedan nästintill haltfri då hasleden bedövades.
In på röntgen som tyvärr inte var så rolig. Pålagringar i nedre glidleden i hasen och dessutom ganska ordentligt med pålagringar. Hon trodde att detta inte var klassisk spatt utan att det kunde komma från en skada eftersom pålagringarna gick en bit ner på skenbenet. Prognosen var väl inte direkt lysande men vi vill ju självklart ge henne en chans att bli bättre eftersom detta kan bli bra om de går åt "rätt" håll, dvs att hon slutar bilda pålagringar och att pålagringarna istället blir ben.
Så vi har nu behandlat både kotleden (för säkerhets skull) och hasleden och hon står nu på antiinflammatoriskt i 3 veckor. Sen ska vi tillbaka igen och kolla.
Nu håller vi alla tummar vi har för att vår finste, finaste Röda Fara ska bli ok igen

<3 <3