Vännäs 28-29/8

I helgen var det tävlingsdax igen! Inte så många tävlingar kvar i år nu vilket känns lite vemodigt. Vi har haft ett fantastiskt tävlingsår, inte bara för att tjejerna gått framåt så pass mycket som de har, utan vi har även haft så himla kul! Man träffar massa trevliga människor på varje tävlingsplats!

I fredags var det fixar-dag som alltid dagen före tävling. Först så tog vi en promenad med hästarna. Nora RED Bea (skrittade visserligen bara) för första gången på ungefär hela sommaren vilket gick jättebra. Hon var pigg och glad och framåt, men höll sig i skinnet. Ida red Daphne barbacka vilket slutade med en markkänning i ett dike... och jag gick med Maggie.

Sen var det tvättdax och både Daphne och Maggie fick sedan fleecetäcken på för att hålla sig hyfsat rena över natten.

På lördagsmorgonen märktes det tydligt att vi börjat få rutin på detta. Utan att stressa var viu klara innnan utsatt avgångstid och allt var med och packat! Vi åkte hemifrån med marginal vilket var bra eftersom vi blev stoppade i poliskontroll och Mathias nykterhet kollades och polisen diskuterade viktgränser på släp. Men det gick självklart bara bra, Mathias var spiknykter (konstigt vore annars eftersom det var lördagsmorgon kl 8 + att han bara druckit vatten dagen innan) och vikten fick godkänt.

Väl i Vännäs hann vi titta på LD:n innan det var Noras tur. Hon o Maggie hoppade en LC fullt godkkänt, men på ena hindret i omhoppningen blev det ett missförstånd och Maggie vände en aningens snävare än Nora tänkt och kunde omöjligt hoppa från det läget. Men bra ridet och ett stopp. helt ok.

Ida o Daphne hoppade en LB och hade världens otrur eftersom en bom föll. Tror nästan det var vinddraget som fällde bommen för de var verkligen knappt i . Men ibland har man tur och ibland han man otur.

Vi valde att åka hem direkt efter då vi var trötta och hade huvudvärk.

Söndagsmorgonen åkte vi också i tid vilket också var tur eftersom vi skulle hämta upp Elin på vägen och hopn hade försovit sig. Men vi var ändå i Vännäs i god tid och hann tom dricka kaffe innan det var dax att fixa till Maggie för dagens första start.
Nora red jättebra i grunden men till omhoppningen så gjorde hon som med Bea, gav lösare tyglar och tyckte att det skulle gå snabbare då... Nä, det funkar dåligt med Maggie som stannade på ett enkelt hinder. Man får inte glömma att rida! Men de slutade ändå precis utanför placering.

Sedan var det dax för LC+5 och DIV 2 omgång 2. Först ut i laget var Nora som red strålande (efter att ha varit fruktansvärt nervös på framhoppningen) och fixade lagets första nolla!! Superbra!! Nästa ut var Elvira o duktiga Killroy och även de red nolla! tredje ryttare var Charlotta o Mejram och då de kom till sista hindret så var de felfria men så rev de sista hindret :( . Men som tur var så fixade Loyd o Lovis sista nollan och laget slutade på noll fel och var i omhoppning mot Vindeln!!
Nora var först ut igen och hade fått hårda direktiv om att inte rida snävt utan ta låååååånga vägar och satsa på nollan. Nora gjorde nästan så. Hon tog åtminstonde en lång väg men en kortare och red ändå nolla! Duktiga tjejer!

Trots den långa vägen så slutade Nora o Maggie ändå bara precis utanför placering även här och det viktigaste av allt är att de blivit så otroligt mycket mer samspelta och det går framåt för varje gång Nora rider henne!!

Elvira o Charlotta grejade även de nollor men tyvärr gjorde även Vindeln det och på en sammanlagt 3 sekunder bättre tid. Så med minsta möjliga marginal vann Vindeln och lagen ligger nu lika inför finalen i Lycksele om 3 veckor.

Efter att Nora nu ridit klart för dagen var det nu dax för Ida o Daphne. Det var bara 4 anmälda i LB:n tyvärr efter flera strykningar.
Men Ida o Daphne seglade in och fixade den enda dubbelnollan i hela klassen (alla kategorier räknade) och vann kat B solklart!! Duktiga tjejer!! Det ser så himla enkelt ut i LB:n nu och även då det är supersvåra banor (som det varit nu två tävlingar i rad) så är de jämna och det ser så lätt ut!

Ida skulle även hoppa LA sedan men där märktes det att de inte har samma rutin. De fick ett pet först och sedan två stopp och uteslutna tyvärr. Men där är det bara att ta nya tag och hoppas på en kanske lite enklare bana nästa gång!! En nolla kvar, sen är de kvalade till MSV (till mammans stora fasa). Det här var ändå bara 4:e starten i LA och på de 4 starterna har de ridit ihop två nollor vilket jag tycker är mycket bra gjort av Ida som inte ens fyllt 10 och som egentligen bara tävlat "på riktigt" i år!


Sammantaget så har våra tjejer gjort ännu en superbra tävling!!

Stort tack Simon Karström för bilderna, superfina!

//Emelie

Höst

Just nu är det fortfarande augusti och just nu så skiner solen och det är riktigt, riktigt varmt ute! Härligt! Men vi har redan fått en försmak av hösen med kalla och regniga dagar och ännu kallare nätter. Sommaren är snart helt över och då kommer täckes-tiderna... Blääää. Först blöta regntäcken som man ska försöka torka över natten. Vi saknar också regntäcke till Maggie (hon har just nu Beas som är för trångt i bogen) och även en halsdel till ett av de andra täckena.

Täcken är ett kapitel för sig. Till de första ponnyerna så köpte vi billigthetstäcken och fick verkligen lära oss att köpa billigt = köpa dyrt. För himmel vilken dålig kvalité vissa täcken har! Inte bara att se släpper genom minsta lilla väta (ett täcke vi köpte till Dneny läckte som ett såll redan dag 1!!) utan de har dålig passform, går lätt sönder och blir snabbt fula.

Mina favorittäcken är Horseware och visst hade jag helst bara haft deras Rambo-täcken, men sålänge vi har ponnyer så köper jag inte täcken för 3-4000! Men om tur var har de även Amigo som är billigare. Köpte 2 stycken regntäcken för nästan 2 år sedan och de är verkligen superbra! Ett av täckena har blivit trampt på (en ponny som fick av sig täcket och gick omkring med det runt halsen..) och även om innerfodret är trasigt så höll yttertyget fastän ponnyn hade broddar! Så hållbara är de verkligen!!

Så på min önskelista just nu står: 1 Amigo regntäcke med hals till Maggie, en lös halsdel till Daphnes täcke, 2 stycken 150 gr Amigo stalltäcken & 1 Amigo vintertäcke med hals till Daphne.
Förutom detta skulle vi behöva nya stigbylar till bägge, nya ridbyxor, täckridbyxor till vintern (och säkert är det någon av dem som vuxit ur vinterjackan igen), tjocka ridskor. Och dessutom behöver vi akut benskydd till både Maggie o Daphne. Jippi!!! Bara ut och plocka lingon mao, för kassan är en aningen skral just nu... 

Annars så funkar allt superbra med Maggie. Hon är otroligt lättsam och ställer inte till något bus. Träningen i söndags gick också mycket bra förutom att orken tog slut hos dem bägge i slutet.
Tjejerna passar på att rida mycket ute i skogen nu innan älgjakten för att få lite extra flås på ponnyerna. Igår var de ute i drygt 2 timmar.

Bea har fått sin andra mikroström-behandling och hon var nästintill helt oöm i muskeln även före behandlingen. Nu får hon timmas promenader flera gånger i veckan och igår var hon så pigg att hon nästan inte kunde gå ordentligt..
Tanken är att Nora ska börja skritta henne snart för att sedan sätta igång henne igen.

I helgen är det tävling i Vännäs. Nora hoppar LC-LC & LD+5, Ida hoppar LB - LB - LA. Bara en klass var på lördagen alltså. Får väl se om vi gör några ändringar på plats.
//Emelie

Stigbyglar

Efter att gummibandet gått av och efter det lossnat flera gånger så är det dax för nya stigbyglar!
Stigbygel-marknaden är en djungel där flera fabrikanter går ut med ordet säkerhetsstigbygel som försäljningsargument. Men hur kan en ledad stigbygel räknas som en säkerhetsstigbygel? Och ja, en säkerhetsstigbygel ska de ha, säkerheten är alltid A o O hos oss. Varför utsätta sig för mer faror än vad man måste?
Så efter att ha rekat på marknaden så känns Kwik-Out stigbygeln bäst. Dyra ja, men verkar fylla sitt syfte vilket är viktigast!


I måndags får vi ut på premiärritt i skogen för Maggie och det var verkligen helt problemfritt. Vi följde med till fots (1,5 timmar på sandvägar = träningsverk och skavsår på hälarna) för att hålla koll första gången, men vi förstog snabbt att hon inte var brydd varken om skogen eller nya miljön. Tjejerna red i alla gångarter och visst blev hon lite stark och pigg i galoppen, men det var för att hon verkade tycka att det var så himla kul!
Så igår red de ut själva och det hade gått bara fin-fint!

Bea ska få andra mikroström-behandlingen ikväll. Jag har masserat med liniment på det ömma stället nästan varje dag sedan sist Anna var ute och jag upplever Bea som nästintill oöm nu. Blir spännande att se vad Anna tycker!
//Emelie